Whisky fajták lepárlás és cefre szerint

A gabonapárlatok világszerte kedvelt italok, a legalább 3 évig érlelt típusokat nevezzük whisky-nek. A whisky fajták eltérhetnek földrajzi eredetük, alapanyaguk, lepárlásuk vagy érlelésük módja szerint.

A legnépszerűbb típus a kevert. Valamelyik hagyományos típust keverik gabona whisky vagy finomszesz hozzáadásával. Másik típusa a gabonából előállított típus, aminek cefréje nagyobb mennyiségben malátázatlan gabonát tartalmaz.

Földrajzi eredet tekintetében ismertebbek a skót és ír whisky fajták, de népszerűek a kanadai, japán és amerikai változatok is. Az amerikai whisky fajták főként cefréjükben különböznek. A bourbon típus például minimum 51%-ban kukoricából, a rozsból előállított minimum 51 százalékban tartalmaz rozst.

Az Egyesült Államokban nincs kötelező érlelési idejük. A kukoricából készültet illetően, még előírt hordóban eltöltött idő sincs. A lepárlás módjában is különbözhetnek. Számos módszert használnak a kellemetlen ízű és szagú anyagok szűrésére, néhol szenet és vásznat. Kevésbé ismert tény, hogy maga a hordó is ízzel látja el a szeszt. A tölgyfának például kókuszdió aromája van.