Számos előnyt nyújt a lapszintező használata

A gyors és eredményes burkoláshoz a lapszintező használata az, ami mindenképpen előnyös lehet. A hidegburkolást könnyen el lehet rontani, de a megfelelő eszközök segítségével erre nincs esély. Legalábbis a lapszintező jelentősen csökkenti a hibalehetőségeket. Ezen felül, a végeredményen is pozitív értelemben nyomot hagy, hogyha ezzel az eszközzel dolgozunk.

Nemcsak felgyorsítja, de meg is könnyíti a munkát a lapszintező a 2 az 1-ben funkciója miatt. Ez annak köszönhető, hogy egyszerre tudunk szintezni és fugatávolságot kialakítani a fogó, az ékek és a talpak segítségével. A talpak úgy vannak kialakítva, hogy lényegében 2 részből tevődnek össze. Az alsó felük az, ami végleg a csempék alatt marad, míg a felső (fül) rész az, ami helyet ad az ékek beillesztésére.

A kapcsolódás egy elvékonyított nyakon keresztül történik, ami egy határozottabb ütésre azonnal elválik az alsó felétől. Ami a fugatávtartást illeti, annak kulcsa a nyak feletti részben van, mert ezt eltérő vastagságokban képezik ki. A TLS kínálatában lévő ékes burkolat szintező talpak elérhetők 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 4 és 5 mm-es kivitelekben.

Miként történik pontosan a lapszintező használata?

Egy nagyobb projekt esetén napokat nyerhetünk a lapszintező használatával, mert nem kell perceken keresztül illesztgetni a lapokat, amelyek még ezt követően is elmozdulhatnak a csemperagasztó megkötése során. A kulcsa az egésznek, ami miatt a lapszintező használata elengedhetetlen, az említett elmozdulás.

Hiába történik meg ugyanis nagy gondossággal a vízszint kiképzése, mert az anyagmozgások hatására, a ragasztó száradási ideje alatt, ha csak nagyon minimálisan is, de a felületek könnyen elcsúszhatnak egymástól. Ennek lesz az eredménye a fogazott felszín. A lapszintező használata révén ennek egyszer és mindenkorra vége.

A kivitelezés egyszerű. A csempék lerakásának pillanatában megtörténik a talpak beillesztése, majd amikor már a 2 lap egymás mellé került, jöhet az ék behelyezése. Itt fontos, a tökéletes illeszkedés. Rásimulva a lapok felszínére, gond nélkül megtartja azokat. A nagyobb burkolóelemek esetén ajánlott oldalanként legalább 2 darab lapszintező használata, amik a szélek felé kapjanak helyet, hogy maximális egyensúlyt teremtsenek meg.

A lapszintező használata megtérülő befektetés

Ügyfélként is fellélegezhetünk, hogyha a szakember ilyen rendszerrel dolgozik, mert sokkal hamarabb igénybe vehetjük a burkolt felületeket, továbbá a munkadíj is valószínűleg kedvezőbb lehet ránk, ügyfelekre nézve, hiszen a mester hamarabb befejezheti a munkáját. Bizonyára mindenki találkozott már lassú szakemberekkel.

Nem hiába van a precizitásnak ára! Ugyanakkor egyre többen vannak, akik megpróbálkoznak egyedül a burkolással. Sajnos a szakemberhiány miatt gyakran heteket, hónapokat csúszhat a tervezett kivitelezés, ami olykor már nem elfogadható a részünkről.

Éppen ezért a saját kezünkbe is vehetjük a dolgokat, főként, ha van ehhez némi érzékünk. A lapszintező használata révén biztosak lehetünk abban, hogy a tipikus kezdő hibákat nem fogjuk elkövetni. De mielőtt fejest ugranánk a kivitelezésbe, érdemes alaposabban megnéznünk a burkolat szintező rendszerek kínálatát, mert több típus közül válogathatunk.

Melyik a leginkább megfelelő burkolat szintező rendszer?

A piacon talán a leggyakrabban keresett a nagy ékes burkolat szintező rendszer, aminek kiváló példája TLS-PRO. Ezt érdemes használnunk, ha kifejezetten nagyméretű és vékony lapokkal dolgozunk. Ennek viszont van egy kisebb verziója, a TLS-BASIC.

Funkciójukban és kinézetükben tökéletesen megegyeznek ezek egymással, de a méreteik eltérőek, ezért az elemek nem felcserélhetők. Az utóbbi leginkább kisebb és közepes méretű lapokhoz ajánlott. Az ékes változatok mellett, a gyakorlottabb kivitelezőknek ajánlottak a csavaros, illetve az újrafelhasználható burkolat szintező megoldások is.

A csavaros típusok esetében a szabadság nagy, mert mindenféle szerszám nélkül alkalmazhatók, de éppen ezért kell a gyakorlat, mert a meghúzás érzéssel szabad történjen. A burkolatszintezo.hu oldalon minden lapszintező kategória elérhető és közelebbről megismerhető.