Nem szabad semmibe venni a magnezium hianyt

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag. Ennek ellenére a magnezium hiany sok embert érint. Arról a vitaminról van szó, aminek több fontos szerepe is van a szervezetünkben. Elengedhetetlen a megfelelő idegrendszeri működéshez, az izomösszehúzódásokhoz, az energiatermeléshez és az egészséges csontozathoz.

Sajnos a modern életmód és az étkezési szokások gyakran vezetnek a magnezium hiany jelentkezéséhez. Az előre feldolgozott élelmiszerek, a cukros üdítők, az alkohol és a stressz mind olyan tényezők, amelyek csökkentik a szervezet magnéziumszintjét. Emellett bizonyos betegségek, például a cukorbetegség, a cöliákia vagy a vesebetegség is hozzájárulhatnak a hiány kialakulásához.

A magnezium hiany számos tünetet okozhat. Gyakori jelek közé tartozik a fáradtság, az állandó kimerültségérzet, az izomgörcsök és a remegés. Esetenként az alvászavarok, a szorongás, a hangulatingadozások és az emésztési problémák is jelzik a magnézium hiányát. Ezért fontos, hogy figyeljünk ezekre a jelekre, és szükség esetén konzultáljunk orvosunkkal.

A szelén hatása az egész szervezetre

A szelén olyan nyomelem, amelyet a szervezetünk kis mennyiségben igényel, de mégis rendkívül fontos szerepet játszik a testünk működésében. A szelén hatása számos módon mutatkozik meg, és részt vesz számos biokémiai folyamatban. Mi hát pontosan a szelén hatása? Ott vannak az antioxidáns tulajdonságok.

Segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól. A szabad gyökök olyan vegyületek, amelyek az oxidatív stresszt okozzák a szervezetben, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák kialakulásához. A szelén segíti a sejtek védelmét és csökkenti az oxidatív stresszt.

Továbbá a szelén hatása nélkülözhetetlen a megfelelő immunrendszer működéséhez. Segít az immunsejtek megfelelő működésében és a fertőzésekkel szembeni védekezésben. A szelén hiánya gyengítheti az immunrendszert és növelheti a fertőzések kockázatát. A megfelelő szelénbevitel elősegítheti az immunrendszer erősítését.