Mitől lett ilyen népszerű a McKenzie torna?

Az ember gyakran fel sem fogja, hogy mennyire sérülékeny, egészen addig, amíg valami komoly probléma bekövetkezésével kell egyszer csak szembenéznie. Az egészséget a legtöbben maguktól értetőnek veszik, de valójában nem az. Gyakran komolyan meg kell küzdeni érte, hiszen a modernkori életvitel minden feltételt biztosít ahhoz, hogy tönkretegye az életet. Sajnos táplálkozás és mozgás színterén ugyanúgy problémák vannak a legtöbb átlagos személy életében.

A kényelmet, a rendszeres pihenést mindenki természetesnek veszi, de a szervezet nem arra lett kitalálva, hogy egész nap egy fotelben heverjen vagy az íróasztal mögött görnyedjen. Az összetett mozgásformák hiányában pedig már egy hirtelen mozdulat elég ahhoz, hogy komoly baj jelentkezzen. Szerencsére mindenre van hatékony megoldás, csak élni kell vele. A McKenzie torna lényege az önkezelés, azaz, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is el tudja végezni a gyakorlatokat. Ez az edzésforma voltaképpen egy nagyon alapos és átfogó mozgásszervi vizsgálatra épít.

Ennek keretében minden fel lesz mérve annak érdekében, hogy teljesen személyre szóló edzéstervet lehessen készíteni. Természetesen a folyamatot szakemberek koordinálják, akik megtanítják a pontos kivitelezési módot. A cél ugyanakkor az, hogy hosszútávon a személyek saját maguk tudják kivitelezni odahaza a műveleteket. De még itt sem engedik el a terapeuták az ember kezét, mert rendszeres időközönként ellenőrzésre kerül, hogy valóban jó úton jár-e az illető.

A McKenzie torna főként gerincsérv sérülést követő rehabilitációra lett kifejlesztve, de a mozgásszervi sérülések, betegségek esetén ugyanúgy alkalmazható. A teljesen gyógyszermentes kezelés a másik fő lényege. Itt is megmutatkozik a tévhit, ami szerint egy alkalomadtán meghúzódó testrészt folyamatosan kímélni kell. Ennek viszont az lesz az eredménye, hogy kisebb erőhatásra is könnyen érzékennyé válik. Ellenben a fokozatos terhelés hatásra a megerősödés és magasabb fittségi állapot kialakul, így idővel sokkal inkább használatba vehető a sérülés esélye nélkül. A McKenzie torna új távlatokat nyit a gyógyulás felé vezető úton.