Mit tegyünk a térd kattogás fájdalom ellen?

Minden típusú ízületi probléma kellemetlenek, de a gerincet és lábat érintőek talán a legrosszabbak. Sajnálatos módon, a térd kattogás fájdalom nem csupán egy kis kellemetlenség, hiszen akár az életminőséget is nagyban befolyásolhatja. A lábak fájdalommentes használata nemcsak a járásban, hanem az olyan tevékenységekben, mint a vezetés és úszás is nagy szerepet játszik.

A kínzó fájdalom, kattogás, ropogás pedig rengeteg kellemetlen percet tud okozni. Fontos a tünetek okait feltérképezni, hiszen ezek alapján lehet helyes diagnózist és kezelést felállítani. A térd kattogás fájdalom okai lehetnek olyan ártalmatlan dolgok is, mint a gázbuborékok vagy az inak megfeszülése.

Ezek a szerencsésebb esetek, azonban sokszor betegségre utalhat a térd kattogás fájdalom. Kattoghat és fájhat a térd ugyanis porcleválás és artrózis, azaz porckopás esetében is. Ezekben az esetekben tanácsos a kezelőorvosunkhoz fordulni és betartani az utasításait.

Nagyon fontos ugyanakkor a megfelelő testsúly elérése és megtartása, hiszen ha túlsúly nehezedik a lábakra, az a térdben is panaszokat okoz. A térd kattogás fájdalom remekül kezelhető olyan sportokkal, amelyek nem terhelik meg túlzottan a térd ízületeit. Ilyen sportok az úszás, a gyógytorna és a nordic walking.

A megfelelő folyadékpótlás szintén szerepet játszik a gyógyulási folyamatban. A táplálkozásra is oda kell figyelni és a térd kattogás fájdalom ellen javasolt beiktatni a napi menübe olyan étrend kiegészítőket, amelyek segítenek megőrizni a porcok rugalmasságát, illetve tápanyaggal való ellátottságát.