Mire van szüksége az árnyéktűrő növényeknek?

A szobanövényeket olyan típusokra osztják, amelyeknek sok napra van szükségük az élethez és a megfelelő fejlődéshez, vagyis a természetüktől fogva az árnyékot részesítik előnyben. Az utóbbiak általában egzotikus trópusi erdőkből származnak és sokuk alkalmazkodott a részleges vagy akár teljes fényhiányban való élethez.

Az árnyéktűrő növények többsége sok nedvességet igényel, ami mellett magas hőmérsékletre és kevés fényre van szükségük. Lakásunk árnyékkedvelő virágai jól fognak növekedni az olyan helyiségekben, ahol kevés a fény és általában lágy szürkület uralkodik. Ilyen lehet például egy ablak nélküli fürdőszoba, amit magas páratartalom ural.

Ha úgy dönt, hogy az árnyéktűrő növényeket egy jól megvilágított helyiségbe teszi, akkor annak lehetőség szerint a lehető legtávolabb kell lennie az ablaktól és a szobát tovább kell sötétíteni, például redőnyök vagy függönyök használatával. A lakásokban mindig van legalább egy szoba, ahol egész nap részleges árnyék uralkodik. Az árnyéktűrő növények számára ez lesz a legalkalmasabb.