Minden esetben kötelező a kerttervezés?

A kert megtervezése a kertész és a tulajdonos közötti megbeszéléssel kezdődik, ahol tisztázásra kerülnek a legfontosabb adatok, lépések és elvárások a zöld területtel kapcsolatban, amit aztán ugye a szakember által végzett munka követi, tehát maga a kertépítés. De mindig szükséges a kerttervezés?
Sokan egyetértenek abban, hogy bizonyos esetekben teljesen ki lehet hagyni ezt a procedúrát. Ha például egy kert felújításáról van szó, esetleg annak az átépítéséről, nem kell időt pazarolni erre. Nyilvánvalóan az alapos felmérés, és a személyes konzultáció elengedhetetlen része a sikeres kertépítésnek.

Akkor sem mondható kötelezőnek a kerttervezés, amikor egy rutinos kertmester végzi a munkát és egy szakmailag kihívást nem jelentő projekttel áll szemben. Persze mondani sem kell, hogy attól, amiért nem mondható nehéznek és komplexnek az adott feladat, nem jelenti azt, hogy a mester hanyagul fog dolgozni. Gyakran a kerttervezés elmarad a mostanság nagyon népszerű szabadidőkertek esetében.
Ezekben többnyire szélre rendezett örökzöld sorok, nagyobb felületű gyepes területek, valamint egyszerűbb növénycsoportok találhatók klasszikus megoldásokkal. Annyi még fontos itt: egyes esetekben nem kell a kerttervezés, viszont törvényileg szabályozottan kötelező. Ekkor a kertépítészeti engedélyezési tervről van szó.

A víztakarékos locsoló rendszer előnyei

Nem csupán azt szeretnék sokan, hogy automata legyen az öntözőrendszer, hanem azt is, hogy a vízzel roppant hatékonyan bánjon. A víztakarékos locsoló rendszer pontosan annyit öntöz, pont oda és fix akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van. Ezért is lehet beszélni az egyik leggazdaságosabb locsolási módról. A profi locsoló rendszer töredékét fogyasztja bármilyen más locsolótömlős megoldásnak.
Az öntözőrendszer beszerelésével, a vezetékes vízzel öntözők sok pénzt, időt és energiát spórolhatnak, míg a kert szebb lesz, mint valaha. Milyen pozitívumokkal bír még ez? A segítségével adott a kertre szabott kialakítás.  Az öntözőrendszer a kert adottságaira van szabva, ezáltal igazodik a kert növényzetéhez és egyéb adottságaihoz.