Megéri bevállalni a nagyobb Peugeot 508 alufelnit?

Sokan kérdezik a szakembereket, hogy milyen méretű keréktárcsát érdemes feltenni a kocsikra. Be lehet vállalni a nagyobbakat, a méretesebbeket és extrábbakat? Sajnos a hozzáértők a kisebb Peugeot 508 alufelni mellett voksolnak, hiszen jól ismerik a magyar utakat, és tudják azt, hogy ezek hogyan hatnak ki például az alumínium tárcsákra, amik ugye nem bírjak annyira a strapát, mint mondjuk a lemezfelnik.
Lehet, hogy az osztrák és német utakon, autópályákon nyugodtan lehet száguldozni a nagyobb Peugeot 508 alufelni szettel, azonban Magyarországon nem ajánlott túlzásba vinni a méretet. Ezért is bíztatnak a szervizben a mesterek a kisfelnizésre. Itthon tehát nem sok praktikus oldala van a nagyobb tárcsának.

Mit lehet akkor hát választani? Van köztes út, hogy a kocsi se érezze a nagy változást, illetve a tulajdonos is el tudja mondani, hogy igenis szép tárcsák díszítik a verdáját? Nos, egy korszerűbb kocsinál nem nagyobb éri meg nagyobbra váltani a legkisebb szükségesnél.
Megeshet persze, hogy egy régebbi, 70-es abroncsokon vánszorgó verdánál megfontolandó az egy két collal méretesebb, de csakis akkor, ha fontosabb a közvetlen kormányzási élmény, mint a kényelem. Az egyetlen hely, ahol egyszerűen nem lehet belekötni a nagyobb Peugeot 508 alufelni felszerelésébe, az pedig a féktuning. Gyakran a a nagyobb féktárcsa, féknyereg egyszerűen nem fér be a kis kerék alá és ekkor kötelező a nagyobb átmérőre váltani.

De azért a szélesebb Opel Astra G alufelni jöhet, nem?

Ha átmérőben óvatosan is kell bánni, szélességben azért más a helyzet. Igazából a szélesebb Opel Astra G alufelni csak annyi hátránnyal rendelkezik, hogy a szakemberek nem is kötnek bele és igazából zöld utat adnak. Legrosszabb esetben is azzal számolhat a tulaj, hogy nem tudja feltenni a hóláncot.
Ha például ugyanaz az abroncs egy szélesebb Opel Astra G alufelni felületére kerül fel, akkor még egy kis tapadás is nyerhető, illetve érezhetően élénkebbé válik a kormányzás. Ennek az oka pedig egyszerű: a szélesebb felnire szebben kifekszik a gumi, így kevésbé deformálódik az oldalfala.