McKenzie torna: valóban annyira hatékony?

Vannak bizonyos tornagyakorlatok és jól bevált technikák, módszerek, amik valóban sokat segíthetnek a gerinc egészségének a megőrzésében. Gyakran kerül elő a McKenzie torna, mint jó példa. Habár sokak szerint ez nem a legjobb, de az biztosra vehető, hogy nagyon sok esetben igenis megéri ezt választani.

A derékfájással, gerincproblémákkal küzdők gyakran úgy dobálóznak a McKenzie torna névvel, mint ha az maga lenne a lehető legjobb megoldás a gerinccel kapcsolatos problémákra. Nem mellesleg a helyes megnevezés a McKenzie-módszer. A neve Robin McKenzie új-zélandi gyógytornászhoz köthető.

A módszertanának a célja, hogy a sérvesedés vissza kerüljön a helyére, azaz a porckorong kitüremkedése okozta tünetek enyhüljenek. Ennek köszönhetően megszüntethető a fájdalom forrása és megelőzhető a porckorong falának kiszakadása.

A McKenzie torna akkor jelentheti a jó választás, ha a porckorong deformációja miatt már fájdalmat érez az ember. Lehet szó derékba nyilalló érzésről és arról is, amikor a derék teljesen merevvé válik, vagy zsibbadás, gyengeség, fájdalom sugárzik ki a végtagokba.

A mozgásfejlesztő torna gyerekeknek igazán hasznos lehet

A szülőket mindig is érdekelték a különféle tornagyakorlatok, amik a mozgást hivatottak fejleszteni. A mozgásfejlesztő torna gyerekeknek már óvodás kortól is szóba jöhet. Ahogy a neve is mutatja, a megfelelő mozgásszervi fejlődést segíti elő. Ekkor kiemelten figyelnek a szakemberek a gerincre.

Miért van erre annyira nagy szükség? A mozgásfejlesztő torna gyerekeknek azért kedvelt, mert a különféle gyakorlatokon keresztül ismerhetik meg a világot. Ugye egy 2 éves gyermek szinte megállás nélkül mozog, és persze óvodás korban sem áll meg ez. Sőt, az agyi, érzelmi, szociális és személyiségfejlődés is fokozottabbá válik ekkor, köszönhetően a mozgásnak és a játéknak.

A sokat mozgó gyerekek bizonyítottan jobb tanulókká is válnak a későbbiekben, mivel az idegrendszer fejlődésének alapja a motoros fejlesztés. A megfelelő mozgásfejlesztő torna gyerekeknek azért is hatásos, mert a kialakulóban lévő, rossz, rögzült tartások, mozgásformák jó eredménnyel javíthatók.