Kerti utak házilag különféle anyagokból

A téli hónapok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy alapos tervezés után lehessen a jó idő beálltával megkezdeni az udvar igényes kialakítását. A kerti utak házilag történő létrehozása több előkészületet is igényel. A legfontosabb a tervezés és a megfelelő alapanyagok kiválasztása. Mire érdemes figyelni? Bizonyos anyagok gyorsabban mennek tönkre, mint mások.

Kerti utak házilag létrehozhatóak fából, de ezek nehezen tűrik a természet romboló hatását, valamint a nagyobb mechanikai erőkre gyorsan deformálódnak, törnek. A tégla, beton, kerámia ezzel szemben ellenállóbb. A különféle kövek szintén közkedveltek ebből a szempontból. A kerti utak házilag számos esetben térkő és gyeprácsok bevetésével készülnek, remek összhangot teremtenek és még a növények fejlődését sem gátolják teljesen.

Miként készül a kerti tipegő házilag?

Az utakhoz képest, a kerti tipegő házilag való elkészítése abban más, hogy itt nincsenek összefüggő, vonalszerű építmények, hanem csak sziget jelleggel találhatóak a talaj mátrixában olyan stabil pontok, amelyek többnyire 1-1 lépés távolságba esnek egymástól. A folyómederben keresztben elhelyezett kövek analógiájára épül a kerti tipegő házilag történő kiépítése.

Rendkívül dekoratív élményt kínál és nem töri meg a talajéletet, növények dominanciáját. Az életközösség szerves részévé válik, ami körbe tudja azt venni. Általában a nagyobb méretű természetes kövek használata az elterjedt, de olykor fát is használnak erre a célra. Az előkészítés kapjon kiemelt figyelmet, mert csak így tudja majd sokáig ellátni a funkcióját!