Hogyan működik a házi vízmű?

Sok olyan ingatlan létezik, amit csak nagyobb beruházással lehetne rákötni a vízhálózatra vagy még úgy sem. Ezekben az esetekben csak a házi vízmű jelent valamiféle megoldást. A városban lakók nehezen tudják elképzelni, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet, azonban gondoljunk csak a szántóföldek közepén elrejtett tanyákra, a kertek végén álló nyaralókra, az eldugott apró házikókra. Ilyenkor bizony nehéz kapcsolatban lenni a várossal, főleg, ha az 1 órás autóútra esik.

Tehát sok olyan épület van, ahol szükséges a vízmű, ezt pedig nem is olyan nehéz kivitelezni. Ahhoz, hogy gondoskodni tudjunk az épület vízellátásáról szükségünk lesz egy szivattyúra, egy nyomáskapcsolóra és megfelelő méretű hidrofor tartályra. Minden rész elvégzi a feladatát, így a szivattyú elszállítja majd azt a vizet, amit a hidrofor folyadékban tárolunk, ezt pedig pont a kapcsoló segítségével teszi meg.

A tartály beszerzése azért fontos, mert nélküle a szivattyú folyton ki- és bekapcsolna, ami a házi vízmű felesleges járásához, így pedig magasabb energiahasználathoz vezet. A legtöbb tanya tulajdonosa nem tartózkodik folyamatosan az épület közelében, ami egy nyaralóról is elmondható. Lehet, hogy évente csak bizonyos hónapokat töltünk ott, azonban a maradék időben távol vagyunk.

Ezért jó döntés, ha digitális nyomáskapcsolót építünk a házi vízműbe, mert így minden nyomáscsökkenésnél automatikusan be fog kapcsolni. Ezzel a lépéssel a szárazonfutástól is védjük a szerkezetet, ami gyorsan a házi vízmű halálához vezetne. Ezáltal bármikor tudunk locsolni, megmosni a leszedett almát,és nem kell a város vízellátásához kapcsolódni.