Geotextilia – megoldás sok problémára

A kertépítő szakemberek számtalan kihívással szembesülnek, amelyeket munkájuk során meg kell oldaniuk. A geotextilia pedig temérdek fajtával büszkélkedhet e problémák mindegyikének megoldására. A professzionális anyag egyetlen megoldást kínál a leggyakoribb tereprendezési kihívások sokaságára. Legyen szó gyomirtásról, talajréteg megerősítésről és elválasztásról vagy vízelvezetésről, ez a szövet mindig helytáll. A geotextilia strapabíró termék, ami a föld felett nagy teherbírású gyomgátlóként használható a kerti szegélyek, a beültetett területek és ágyások, valamint a sziklakertek esetében.

A lefektetése ezeken a területeken elnyomja a régi gyomok újbóli hajtásait azáltal, hogy megvonja tőlük a növekedésükhöz szükséges fényt, miközben a tápanyagokat, a vizet és a levegőt továbbra is beengedi a talajba. Az anyag hatékony gyomirtó megoldásként is működhet, ha különböző burkolóanyagok alá fektetjük. Azonban a geotextilia nem tudja megakadályozni azokat a gyomokat, amelyek a madarak által elejtett vagy a szél által fújt magok eredményeként nőnek.

A kerti csepegtető rendszer rengeteg előnye

Sokan úgy gondolják, hogy a vízmegtakarítás az automata locsolóberendezések egyetlen pozitívuma. Őket meg kell cáfolnunk. A kerti csepegtető rendszer kialakítása olyan, hogy minimalizálja a vízpazarlást és megakadályozza a párolgást. Az ilyen egység potenciálisan 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos öntözőrendszerek. Másik előnye, hogy meghosszabbítja a növények vízhez való jutásának idejét. A kerti csepegtető rendszer a vizet a talaj mélyére juttatja, közvetlenül a növények gyökereihez. Mivel a víz nagyon lassan jut a talajba, nem alakulnak ki túlfolyások.

Ez pedig lassítja a talajerózió folyamatát, amiről mindannyian tudjuk, hogy súlyos probléma. A berendezés azt is megakadályozza, hogy a gyomok elvegyék a vizet és a talaj tápanyagait a növények elől. Mivel a kerti csepegtető rendszer a vizet a növények gyökereihez irányítja, a gyomoknak nehéz dolguk lesz, ha meg akarják fosztani a növényeket a talaj tápanyagaitól és a víztől. Ez azt jelenti, hogy kevesebb lesz a gyom is.