Brandy fogyasztására öblös pohár dukál

Bizonyos kérdésekben a nézetkülönbségek nem oldhatóak meg. Így van ez a brandy elkészítésének témájában is. Ami tény, hogy borból készül, lepárlással. Egyesek szerint a kevésbé jól sikerült borokból készül ez az ital, mások szerint pedig rossz minőségű borból nem készülhet jó brandy.

A kérdés megvitatása a szakavatottak dolga, a nagyközönségé pedig, hogy kóstolással döntse el, melyik fajta a jobb. Valójában a borpárlatból többféle ital készül attól függően, hogy melyik vidéken főzik, illetve milyen gyümölcs az alapja és milyen hordóban érlelik.

Hagyományosan étkezés után isszák, öblös pohárból. Kézben tartogatják, így átveszi a test hőjét. A brandy általában szőlőmustból erjesztett bornak a párlata, de készülhet törkölyből is. Az így elkészült italt fahordóban érlelik különböző ideig.

Természetesen minél tovább, az ital annál drágább és finomabb lesz. Jellegzetes aranybarna színe és szőlőre emlékeztető, alkoholos illata van. Első említése a 12. századból való Itáliából, a 14. században pedig orvosi ajánlásra is fogyasztották a pestis idején.