Az orosz vodka világszerte híres a tisztaságáról és kifinomultságáról, ami évszázadokon keresztül alakult ki, így nem meglepő a népszerűsége. A készítése szigorú hagyományok szerint zajlik és az alapanyagok minősége az elsődleges szempont a végtermék tisztaságának elérésében. Az orosz vodka legfőbb összetevője a búza, a rozs vagy a kukorica, de egyes prémium termékeknél a burgonya is szerepel az alapanyagok között.
Az alkotóelemeket alaposan tisztítják, majd a desztillációs folyamat során eltávolítják a nem kívánt szennyeződéseket, hogy az íze a lehető legsimább legyen. Az orosz vodka többszörös lepárlási folyamaton megy keresztül, aminek köszönhetően alakul ki a kristálytiszta, semleges íze, ami egyébként a védjegyévé vált.
A lepárlás alkalmával minden felesleges alkotóelemet eltávolítanak, ebből kifolyólag a végtermék íze teljesen mentes a mellékízektől. Az orosz vodka fogyasztása hidegen ajánlott, hogy jobban megmutatkozzon a lágy karaktere. Bármilyen alkalomra tökéletesen megfelel, legyen szó ünnepekről, születésnapokról vagy baráti összejövetelekről.