Az életciklus elemzés lépései

Környezetünk védelme az egyik legfontosabb teendőnk annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink is egy tiszta és egészséges bolygón élhessenek. Léteznek bizonyos mérések, amelyekkel felmérhető a környezetre gyakorolt hatás. Egy életciklus elemzés a cél és a tárgy meghatározásával indul. Az életciklus-elemzéssel felmérhetőek egy termék, folyamat vagy szolgáltatás teljes életciklusa során a környezetre, így beleértve az embereket, az élővilágot és minden környezeti elemet, közvetett és közvetlen módon gyakorolt hatások.

A szakemberek különböző kategóriákba sorolva vizsgálják a hatásokat, felmérik a klímaváltozáshoz való hozzájárulást, de az emberi toxicitást is. Egy cégnek fontos elvégezni ezt az elemzést, mivel az életciklus-elemzés alapján kiállítható környezetvédelmi terméknyilatkozattal az eredmények strukturált formában is bemutathatóak az üzleti partnereknek.

A termékek specifikus életciklus-elemzésének megrendelése lehetséges a denkstatt.eu weboldalon keresztül, ahol felvehetjük a szakértőkkel a kapcsolatot. Igényelhető itt még a karbonlábnyom-számítás is, amelyek számtalan előnnyel járnak. Utóbbi típusú mérés segít a karbonlábnyomok és az életciklus szempontjából kritikus termelési folyamatok azonosításában. Ily módon csökkenthetőek a költségek, ráadásul versenyelőnyt jelent azokban a szektorokban, ahol a vevők elvárják az ilyen jellegű fenntarthatósági információkat a beszállítóktól. A másik előnye az, hogy felkészülést biztosít a jövőben várható szabványoknak való megfelelésre.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az életciklus-elemzés és a karbonlábnyom-mérés a felelős vállalat, vonzó munkahely megteremtéséhez. Amint látható, a mérésnek sok haszna van, ezért érdemes a szakértőkhöz fordulnunk. A weboldalon sikertörténeteket is olvashatunk, miszerint a szakemberek az ARA számára egy testreszabott eszközt fejlesztettek ki, amit rendszeres időközönként alkalmaznak a gyűjtési és újrahasznosítási tevékenységből adódó CO2 kibocsájtás csökkenésének kiszámolására.