Az automata öntözőrendszer időt és pénzt takarít meg

Egy szép és gondozott kert nemcsak a szemnek kellemes, hanem sok gondot is okoz. Ahhoz, hogy a pázsit vonzóan nézzen ki, rendszeres és átgondolt locsolásra van szükség. Egy automata öntözőrendszer gondoskodik arról, hogy a gyep rendszeresen megfelelő mennyiségű vizet kapjon, anélkül, hogy Önnek bármilyen erőfeszítést kellene tennie. A kézi locsolás az egyik legidőigényesebb és legköltségesebb tevékenység. Ez a fajta munka idő- és energiaigényes, különösen, ha a kert nagy.

Ezért egyre több kerttulajdonos, mind a nagy, mind a kompakt kertek esetében, az automata öntözőrendszert választja. Ez a berendezés optimális páratartalmat biztosít a növényeknek és a levegő tisztítása, párásítása által a por ellen is küzd. Az automata öntözőrendszerekben különböző öntözési módokra van lehetőség. A módszer kiválasztása a terület és az öntözendő növények függvénye. A gyepszőnyeghez például a legjobb, ha a szinte láthatatlan, felugró locsolóberendezéseket használjuk. Maga az automata öntözőrendszer a föld alatt van és csak öntözéskor emelkedik a felszínre.

Zónákra osztható a locsoló rendszer

Gyakran előfordul, hogy ugyanazon a parcellán különböző növények vannak, amelyek mindegyike sajátos öntözést igényel. Annak érdekében, hogy minden növény pontosan a szükséges vízmennyiséget kapja, zónákat alakítanak ki. A locsoló rendszer minden zónája a többitől függetlenül, saját ütemterv szerint öntözhető. A vezérlő a szél, az eső és a talajnedvesség érzékelőivel kombinálva lehetővé teszi az öntözés idejének és intenzitásának rugalmas beállítását. A locsolás kézzel is szabályozható a vezérlőpanel vagy a szelepek segítségével.

A locsoló rendszer a beállított ütemtervnek és a hatékony víz felhasználásnak köszönhetően, pénzt takarít meg a vízszámlákon. Feltéve természetesen, ha odafigyelünk a karbantartására. Télen a rendszert a fagy beállta előtt teljesen le kell állítani és ki kell üríteni a víztől. A megfelelő téli tárolás garantálja annak biztonságát és tartósságát. A locsoló rendszer apró cseppjei által keltett frissesség és hűvösség hozzájárul a növények tökéletes egészségéhez.