A vermut előállításának legendája

Számos alkoholtartalmú ital feltalálása remek háttértörténettel büszkélkedik, azonban pusztán keveset ismerünk közülük. Idesorolható például a vermut elkészítésének legendája is. Tulajdonképpen maga a likőrbor ürmösborként vált ismertté.

Magától értetődően ez a fő alapanyagának köszönhető, méghozzá a fehér és a bárányürömnek. Habár kevesen tudják, de ezt az összetevőt a bélférgek gyógyítására használták még a Kr. e. 500 éves környékén, Püthagorasz korában.

Akkoriban még sörbe, ritkábban pedig borba keverve fogyasztották az ürmöt, a gyógyító hatás reményében. A 17. századi Itáliában pedig már roppant népszerű italnak számított a vermut, amit legtöbbször házilag állítottak elő.

Ez a töretlen hírnév pedig még a 20. században is kitartott, amikor a vermut betiltására törekedtek, mondván, mérgező alapanyagokból tevődik össze. Tulajdonképpen ez a szesz remekül fogyasztható magában is, azonban általában a koktélokba keverve fogyaszthatjuk. Ezek közül a leghíresebb a Bronx, a Manhattan, a Negroni és az El Presidente.