A szőnyeg kiválasztásának aranyszabályai

A lakásunkat rengeteg kisebb és nagyobb kiegészítővel tudjuk feldobni. Az egyik ilyen lehetőség, ami tényleg minden szobában megállja a helyét, az a szőnyeg. Ahhoz, hogy ne bánjuk meg a vásárlást, mindig figyeljünk oda a megfelelő méret kiválasztására! A nappaliban például igazíthatjuk az étkezőasztal méretéhez vagy az ülőgarnitúrához, de mindig figyeljünk a fal melletti bútorokra! Ezután az sem mindegy, hogy milyen anyagot választunk.

Vannak rövid szálúak és hosszúak is, utóbbi azonban gyorsan megtelik morzsával és más szennyeződésekkel, ráadásul az ételfoltokat sem fogjuk egyhamar eltávolítani. Ha tehetjük, akkor inkább válasszuk a rövid változatát. Ha azt akarjuk, hogy a szőnyeg kiemelkedjen a környezetéből, akkor még mindig játszhatunk az erős színekkel és a mintákkal. A szőnyeg megvásárlásánál a következő szempont a tisztíthatóság. Sajnos hiába választunk ki szép darabot, ha utána órákig kell vele kínlódni és a foltok még akkor is látszanak. Előbb vagy utóbb megszabadulunk majd tőle. Inkább válasszunk olyan anyagot, ami tényleg praktikus, hogy ne a takarítással teljen el az idő. Ha már itt tartunk, akkor a színe sem mindegy.

Miközben a bútoroknál szeretjük a világos árnyalatokat, addig a szőnyegnél kerüljük. Gondoljunk csak arra, hogy min fog meglátszódni először a kosz, a bézsen vagy a feketén? Ha tehetjük, akkor válasszunk sötétet és mintás típust. Végül, de nem utolsósorban figyeljük az összképet! Ha a lakáshoz nem passzol a szőnyeg és inkább úgy néz ki, mint egy leejtett színes folt, akkor rosszul csináltuk.