A sikeres burkoláshoz a járólap szintező hatékony segítőtárs

A járólap szintező az a segédeszköz, ami nélkül nem érdemes elkezdeni a csempézést, ha cél az egyenletes felület kiképzése. A padlóburkolás némi odafigyeléssel, jóformán bárki által elvégezhető feladat. Az internet világában részletes útmutatók vannak, szöveg és videó formájában egyaránt. Voltaképpen nincs más teendő, mint követni a pontos utasításokat és a kívánt végeredmény nem marad el.

Persze a járólap szintező beszerzéséről sem szabad megfeledkezni. Ennek hiányára többnyire csak akkor derül fény, amikor már késő. A burkolóelemek ugyanis olykor furán viselkednek. A kimondottan nagy és vékony termékek hajlamosak arra, hogy valamelyik oldalukkal jobban belesüllyedjenek a ragasztóba, amíg az megköt. Amennyiben pedig ez megtörténik, máris kész a fogazott felszín, ami egy tipikus kezdő hiba. A járólap szintező segít ezt megelőzni.

A járólap szintező elejét veszi a problémáknak

A munkálatok során előfordulhatnak olyan rezgések, mozgások, amelyek az említett hatást kiválthatják, fokozhatják. A járólap szintező tehát egy biztonságot adó eszköz, aminek az elhelyezése után már bízni lehet a teljes sikerben.

Azon kívül, hogy a nagyobb méretű és vékony lapokkal alapból nehéz dolgozni, – amiknek a mozgatásához egy másik kifejezetten hasznos segédeszköz a vákuumos tapadókorong, de erre még visszatérünk -, az sem ritka, hogy az olcsóbb kategóriájú termékek rendelkeznek némi méretbelieltéréssel. Elég csak néhány mm egyik vagy másik oldalon ahhoz, hogy a sor lerakása után már látványos legyen az elcsúszás. A járólap szintező az ilyen jellegű hibákat is képes orvosolni. Mindezek mellett, amivel sokan nem számolnak, az anyagmozgás.

A ragasztó a száradás során hajlamos minimális elmozdulást eredményezni. Ha például nem volt alapozva a betonfelület, amire a csempelerakás történik, akkor a száraz anyag hirtelen kiszívhatja a nedvességet a ragasztóból, ami zsugorodáshoz fog vezetni. Ilyen módon pedig a kezdetben vízszintbe helyezett lapok végül teljes összevisszaságot mutatnak majd. Megéri ennek elejét venni.

Milyen járólap szintező típusok közül lehet válogatni?

Előtérben az ékes járólap szintező rendszerek

A leginkább kedveltek az ékes csempeszintező rendszerek. Ezek választhatóak kétféle, kis és nagy méretben, az igényeknek megfelelően. A piacon leginkább keresett a TLS-PRO nagy csempeszintező rendszer, de rögtön utána található az eladási listákon a TLS-BASIC kis járólap szintező is.

Ezek formájukban és alkalmazásukban teljesen megegyeznek egymással, de méreteikben eltérnek, ezért az egyes elemek egymással nem felcserélhetők. Erre fontos figyelni, ugyanis a használat során a talpak azok, amik a leginkább fogyó eszközök. Az ékek akár 25 alkalommal újra felhasználhatók, így azokat sokkal ritkábban kell pótolni. Ha tehát vásárlásra kerül sor, akkor megéri figyelni a pontos méretekre.

További járólap szintező kivitelek

A gyakorlott kezeknek ajánlottak a csavaros TLS-TORNADO, TLS-HURRICANE és a többször felhasználható TLS-PROPELLER járólap szintezőtermékek. Ezek mindegyikének megvan a maga előnye, mint például, hogy külön szerszám nélkül alkalmazhatók, legalábbis a csavaros megoldások.

Fontos azonban figyelni, hogy ne legyenek túlhúzva, mert az problémát okozhat. Az újrafelhasználható járólap szintező jelentősége magáért beszél, de itt a talpak nem használhatók fugatávtartóként, ami némi hátrányt jelent, de ez minimális az előnyökhöz képest. Megéri élni azokkal minél gyakrabban.

Új és hatékony fejlesztés a vákuumos tapadókorong

Mint említve volt, a kifejezetten nagyméretű burkolólapok mozgatása gyakran nehézkes. A vákuumos tapadókorong erre ad egyértelmű és hatásos választ. A manuális TLS-XPB04 vákuumos lapemelő tappancs csak az egyik az igen széles kínálatból. Ez mondható az alap terméktípusnak, ahol a vákuum kiképzése még kézi úton, pumpálással történik.

A 3 rétegű gumi tappancs nagyon erős tapadást biztosít. Olyan anyagoknál, amiken nincs megfelelő fogás (méretes üveglapok, 50×50 vagy ennél nagyobb burkolóelem) érdemes használni. A teherbírása akár 160 kg is lehet. Egy fokkal professzionálisabb a már akkumulátorral működő vákuumos tapadókorong. Az ilyen modellek némelyikénél már automatikusan történik a vákuum fenntartása. Kiváló segédeszközök.

A TLS kínálatában található professzionális termékek új korszakot hoztak el a hidegburkolás területén. Megéri ezeket kihasználni a gyakorlatban!