A mezcal agávé párlat

Mindazokból a növényekből, amelyeknek cukortartalmuk van, készíthető alkoholos ital. Hazánkban kevéssé ismert a mezcal, ami agávéból készül. Talán a tequila az ismertebb nálunk, ami szintén agávé felhasználásával, lepárlással készül, de annak egy másik fajtájából.

A mezcal különlegessége a füstös íz. Az italt erjesztése és lepárlása után, rövidebb vagy hosszabb ideig érlelnek. Őshazája Mexikó, hiszen az alapanyag itt terem bőségesen. Nem az azték őslakosoktól származik, hanem a spanyol hódítók kezdték készíteni a 16. századtól. A tequilával ellentétben, amit sóval és citrommal fogyasztanak, a mezcalt magában isszák. Mára az egész világon elterjedt, hiszen az emberek kedvelik az italkülönlegességeket. Elsősorban a japán és amerikai piac kedveli.

Vannak gyártók, akik egy lepke lárváját is belerakják az italos üvegbe, de ennek inkább a különlegesség keltésében van szerepe. Az ital ízén és értékén nem változtat. Persze a reklámok sokszor mást mondanak, de a gyártók a szavahihetőbbek. Koktélokba ritkán kerül, hiszen a legtöbben a jellegzetes ízére kíváncsiak.