A könnyen kezelhető öntöttvas lábas

Az egyik legnagyobb előnye az öntöttvas edénynek, hogy talán ez az egyetlen olyan konyhai felszerelés, aminek a tulajdonságai javulnak több éves intenzív használat után. Egy jól befűszerezett öntöttvas lábas ugyanolyan tapadásmentessé válhat, mint egy alumínium vagy rozsdamentes acél serpenyő, és minden bizonnyal tovább bírja.

Az öntöttvas lábas nem melegszik túl egyenletesen, mert a hővezető képessége, illetve a hőátadás a fém egyik részéből a másikba nagyon alacsony Ugyanakkor az öntöttvas jól tartja a hőt: ha egy serpenyő felforrósodott, sokkal tovább marad így, mint a rozsdamentes acél. Emiatt ez ideális anyag olyan magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz, mint a sült steak.

A tapadásmentes bevonata hihetetlenül sokoldalúvá teszi, ez pedig egy áldás lehet a minimalista szakácsoknak. Az öntöttvas lábas tartóssága legendás – sokan még mindig olyan serpenyőben és fazékban főznek, amit a családjuk generációkon át örökölt. Ez az anyag gyakorlatilag elpusztíthatatlan, és könnyen helyreállítható, ha rosszul kezelik.