A kék varádics titkai

Hallottál már a marokkói varádicsról? A marokkói varádics, vagy más néven kék varádics, egy rendkívül különleges, csodálatos évelő, amelynek a virága valójában nem kék, hanem sárga. Ez egy mediterrán növény, ami marokkói kék kamilla néven is ismert a világon. Hazánkban leginkább kék varádics névvel illetik azok, akik ismerik az áldásos hatását.

Mitől különleges? Miért készül belőle illóolaj, és ez mitől olyan különleges? Már mutatom is! A növény szubtrópusi éghajlatot kedvelő fajta, amiből olajat nyernek ki. Ez utóbbi kamilla illóolajok családjába tartozik. Mik tartoznak még ide? Pl. a római kamilla, a német kamilla és a marokkói kék kamilla elnevezés is innen ered.

A kék varádics különlegessége, hogy olyan kémiai jellemzőkkel rendelkezik, amelyeknek a bőrre gyakorolt hatása igen kedvező. Ezért kiváló választás bőrápolásra. Pl. forró fürdővízbe vagy a kedvenc bőrápolási termékedbe egy cseppet cseppentve. A lényeg, hogy jól bemasszírozod a bőrödbe.

Az olaj indigókék színű, de ez ne ijesszen el a használatától, mert egy csepp egy tégelyes arckrémben vagy a fürdővízben elenyésző mennyiség, ami nem színezi meg a bőröd. Az olaja az azúrén tartalom miatt kék, ami nyugtató hatással van a bőrre. A kellemes, lágy, gyümölcsös illata viszont azonnal segít megteremteni a nyugodt, felemelő pozitív légkört.

Ezért is alkalmazzák egyes parfümökben és került bele a doTERRA különleges olajkeverékébe is. Megtalálható a Balance és a DeepBlue keverékekben is. A gőzdesztilláció útján kinyert kék színű olajból 5 ml-nyi mennyiség előállításához 1,7 kilogramm virág szüretelése szükséges. A varádics virága mellett, a levelét és a szárát is felhasználják az illóolaj készítéséhez.

Figyelem! Ezt az illóolajat belsőleg tilos alkalmazni! Csak külsőleg használható, például a bőrön megjelenő foltok halványítására. Ha az arclemosódba cseppented, vagy a hidratáló krémedbe teszed, akkor gyakorlatilag plusz munka nélkül elérheted a halványító hatást. Párologtatásra is alkalmas.

Kellemes, nyugtató, léleknyugtató hatású illatot terít szét az otthonodban. Kiválóan alkalmazható együtt például a fodormentával, az ilang-ilanggal, valamint a borókabogyó, levendula és muskátli illóolajokkal egyaránt. Szappankészítéshez is felhasználható, ott például színezőanyagként is funkcionálhat.

Ha kókuszolajjal, kókuszbázisolajjal, levendulával alkalmazod, akkor egy nyugtató, rendkívül kellemes illatú masszázsolajad lesz, és ennek a hatása ciprus olajjal még tovább fokozható. Ahogy a többi illóolajat, ezt is cseppentheted a forró fürdővízbe, vagy akár a zuhanyzóba, és parfümöt is készíthetsz belőle. Ha 10 csepp hordozó olajhoz adsz 1 csepp varádicsot, akkor egy kellemes illatú parfümöt nyersz.