A folyamatos energiamonitoring új irányt mutat

Az elektromos áram felfedezése előtt, az energiát szinte csak a hőmennyiségben mérhettük, hiszen semmilyen más forrás nem volt, amit felhasználhattunk világításra, de fűtésre végképpen. Ahogy fejlődött a tudomány és megjelentek a modernkori rendszerek, már szinte minden más a háttérbe szorult és csak az áram jelentőségére fókuszálunk. Voltaképpen ez érthető, mert ezzel működtethetőek olyan rendszerek is, amelyek fűtésre alkalmasak. Viszont komoly gondot jelent most már az energiamonitoring globálisan és regionálisan egyaránt.

Érdemes birtokában lenni azoknak a pontos adatoknak, amelyek időegységre lebontva megmutatják, hogy mégis mekkora a felhasználás. Miért fontos ez? Azért, mert így csökkenthető a pazarlás mértéke. Ugyanis a kapacitás, a kinyerés véges. Mindezek mellett, gyakran elég sokba kerül ez az energia. A termelésben pedig komolyan be kell kalkulálnunk a kiadásokat, hiszen ezeknek függvényében tudjuk mérlegelni a hasznot.

Az anyagiakat félretéve pedig komolyan oda kell figyelnünk a környezetre, ahonnan minden szükséges nyersanyagot kinyerünk. Az almérő rendelet lényege, hogy világossá váljon részleteiben, mégis mekkora felhasználással bír egy gyártóüzem. A teljes értékekről vannak adatok, hiszen a szolgáltató nyomon követi a betáplált mennyiséget, számlázási okok miatt, de azon belül a felhasználással már nem foglalkozik. Ez az üzemelhetők feladata. A megfelelő módon elhelyezett mérőrendszerek gyorsan kijelzik, ha valahol a vártnál nagyobb pazarlás történik.

Lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, de ahogy például az üzemanyag vagy más folyadék, úgy az energia is képes elszivárogni és ilyen formában pocsékba megy. Az elavult rendszerek szintén zabálhatják azt. A folyamatos monitorozás és időközönkénti karbantartások, modernizálás lehetőséget kínál arra, hogy jelentős mennyiséget spóroljunk, ami érezhetően csökkenti a kiadásokat és ezzel egyúttal fokozza a termelékenységet, növelve a versenyképességet más vállalkozásokkal szemben. Ha szeretnénk megállni a helyünket a jelenlegi gazdasági versenyben, akkor folyamatosan alkalmazkodnunk kell.