A fa védelmére szolgáló lazúr

A fából készült tárgyak, használati eszközök ápolása, védelme fontos, ha szeretnénk, hogy ez a természetes anyag még sokáig tökéletes állapotban, az eredeti pompáját megőrizve tündökölhessen az otthonunkban. A legismertebb fafelületre felvihető anyag a lazúr, de létezik fallazúr is.

Ez egy olyan teljesen vagy félig átlátszó festék, amely természetes vagy mesterséges gyanta alapanyagú és a fa védelmére szolgál. A félig átlátszó azt jelenti, hogy a lazúr színezékei, pigmentjei annyi fényt engednek át, hogy a fa szerkezete még felismerhető. Amiben minden lazúr megegyezik, hogy a kezelt fafelület erezetét festés után is látni lehet, tehát még a színes változat esetén is megmarad a fa természetes rajzolata.

Létezik színes és színtelen, vastag és vékony, kültéri és beltéri, vízbázisú és oldószeres, szintetikus és természetes alapanyagú változat. Fontos szabály, hogy mindig olvassuk el a használati útmutatót, hogy az éppen használni kívánt lazúr alkalmazható-e oda és arra a felületre, amire használni szeretnénk, mert csak ebben az esetben lesz a végeredmény tökéletes és hosszantartó.