A cognac voltaképp brandy?

Az italok világában akad néhány olyan elnevezés, amelyek némi magyarázatra szorulnak, a félreértések elkerülése végett. Nyilván már sokaknak volt szerencséjük belekóstolni abba, hogy milyen egy igazi cognac. De mitől igazi? Egy brandy-ről ezt nem lehet elmondani?

Hiszen mind a kettő borpárlat! Akik valamilyen szinten jártasok ezen a téren, azok már megtippelhették, hogy az elnevezések eredetét a származási helyben és az elkészítési eljárásban kell keresni. Csak az a bizonyos ital nevezhető cognac-nak, ami Charante megye régiójából származik.

A megye központja, nem meglepő módon a Cognac nevű város. Az elnevezés tehát innen származik. Elkészítés szempontjából nem kevesebb, mint 9 fajta fehér szőlőt használnak fel. A brandy esetében viszont nincsenek meghatározva ezek a szőlőfajták, sőt, esetenként más gyümölcsöt is felhasználhatnak alapanyagként.

Erre más törvény vonatkozik az Egyesült Államokban, mint Európában. Ezért szüksége lesz az ízlelőbimbóira annak, aki különbséget szeretne tenni a cognac és a brandy között.